martes, 26 de julio de 2016

La terra del calcer, a la recerca de l'expansió

Reportatge en El Temps sobre l'ampliació previsible de la planta logística de Tempe a Elx, terra del calcer. També es pot llegir a través d'aquest enllaç. En paper, aquest reportatge fou publicat al número 1675, de la setmana del 19 de juliol de 2016.

Tempe, filial de calçat de la totpoderosa Inditex, busca ampliar el seu centre logístic a Elx. L'empresa i les administracions es mostren favorables i alhora guarden el secret professional.
Aprincipis del mes d'abril, Ximo Puig, president de la Generaltiat Valenciana, suggeria la imminència d'un projecte empresarial ambiciós que tenia Elx com a seu. Puig ho anunciava a l'hotel Ritz de Madrid, en una conferència a la qual van assistir alguns dels representants més destacats de l'àmbit econòmic. No va esmentar el nom de l'empresa implicada, però la ciutat que havia de rebre aquest "grandíssim" projecte i la seua estreta vinculació amb la indústria del calcer ajudava a suposar que tot girava al voltant de Tempe, filial del calçat de la multinacional Inditex, que ja té una implantació significativa a les comarques del Vinalopó.

Les interpretacions i les especulacions van disparar-se, els polítics entraren en escena, i avui ja és un secret en veu alta. L'operació consisteix a ampliar el centre logístic de Tempe a Elx, cosa que podria estimular la creació d'un miler de llocs de treball directes i indirectes.

De moment, s'estan duent a terme els tràmits oportuns per materialitzar l'operació amb garanties plenes. Una de les possibilitats per agilitar el projecte és el recurs de l'ATE -Actuació Territorial Estratègica- que fou creat pel Partit Popular durant l'anterior legislatura, quan encara governava al País Valencià. Aquesta possibilitat es basa en l'aprovació accelerada d'un projecte empresarial que siga considerat pel Consell d'estricte interès general i que, per tant, necessite l'eliminació d'obstacles burocràtics per tirar endavant amb rapidesa.

Les sospitoses actuacions de l'anterior Consell en matèria urbanística provocaren suspicàcies en l'oposició -formada per PSPV, Compromís i Esquerra Unida-, que dubtava d'aquest recurs per poder beneficiar els empresaris propers o favorables al Partit Popular. L'ATE, però, també presenta els seus avantatges, tal com explica el regidor d'Urbanisme d'Elx, el socialista José Manuel Sánchez: "Si una ATE s'impulsa per afavorir la implantació d'una empresa que crearà llocs de treball, el recurs és positiu".

És el discurs generalitzat del Govern valencià, que compta amb les rèpliques del PP. L'actual màxima representant del PP valencià, Isabel Bonig, era consellera d'Infraestructures quan va idear-se aquesta figura i ja ha afirmat que el nou Govern valencià comença a fer servir "tot allò que de positiu va crear el PP".

Després de l'anunci sobtat de Ximo Puig i de les reaccions consegüents, les parts implicades en aquest projecte han optat per guardar silenci. Des de les administracions públiques, la resposta és unànime. Ni la regidoria d'Urbanisme d'Elx ni la Conselleria d'Economia de la Generalitat no volen insistir-hi: "Estem treballant-hi", diuen. A la Conselleria reconeixen que el projecte encara ha de passar pel consistori il·licità i afirmen que no han rebut cap proposta formal, si bé en són coneixedors i tenen la voluntat ferma d'impulsar-lo. De la seua banda, el secret professional convida Inditex a no fer-ne esment. Com a màxim, informen que el projecte "encara és massa verd". Tots plegats coincideixen en la necessitat del projecte i confirmen que està en marxa, malgrat que "queda molt per fer".

Aquest objectiu quedà palès el proppassat 1 de juny, durant la visita que el president Ximo Puig va fer a Elx, on va visitar el parc industrial de la ciutat.

L'expansió d'un gegant

Tempe dissenya i comercialitza el calcer per a vuit cadenes comercials del grup Inditex. Compta amb més de 6.300 botigues repartides arreu del món i amb oficines al Brasil, Mèxic, l'Índia i la Xina. L'actual centre logístic d'Elx compta amb quasi 130.000 metres quadrats i ocupa més de 1.500 persones. La seua ampliació suposaria uns mil nous llocs de treball i quasi 300.000 metres quadrats addicionals. Si fa no fa, una superfície homologable a la de set camps de futbol. Elx, capital de la indústria del calcer, seria testimoni de tot un pas endavant del seu sector econòmic més característic, present des de finals del segle XIX a la tercera ciutat més poblada del País Valencià.

Per assolir aquest objectiu, José Manuel Sánchez parla de la necessitat de desenvolupar més sòl industrial a Elx. "Des de l'ajuntament hem d'anar per davant de la demanda. Si una empresa ens sol·licita parcel·les, els tràmits no es poden fer en un dia, raó per la qual hem de ser capaços d'avançar-nos-hi". El parc industrial d'Elx compta amb 320.000 metres de sòl de lliure ocupació, dels quals el 30% són de titularitat pública. La intenció del govern local és desenvolupar 500.000 metres quadrats més de sòl industrial.

Segons les dades del consistori, el calcer representa el 60% de la indústria local, amb més de 800 empreses i uns 8.000 llocs de treball entre una població que s'acosta als 230.000 habitants. Als Països Catalans, només dues ciutats superen Elx quant a percentatge d'ocupació industrial: Rubí (Vallès Occidental) i Elda (Vinalopó Mitjà), que té una indústria gairebé idèntica a la d'Elx.

Tempe ja va invertir 128 milions d'euros a Elx fa ara tres anys. Aquesta nova aposta convida a pensar que la ciutat ha esdevingut un valor segur en el seu principal sector. I encara més si tenim present que el seu actual centre logístic va inaugurar-se no fa gaire, l'any 2011.

Des d'AVECAL, l'Associació Valenciana d'Empresaris del Calcer, tampoc no tenen constància dels plans expansius d'Inditex "a banda del que s'ha publicat als mitjans", però no dubten a destacar les virtuts d'aquesta operació en cas que es fera realitat. Marián Cano, la seua presidenta, afirma que "si Tempe vol establir el seu major centre logístic mundial a Elx, seria una notable injecció econòmica per a la ciutat", al mateix temps que celebra que les administracions estiguen tractant d'agilitar els tràmits per executar el projecte.

Pel que fa a la perspectiva sindical, Carmen Palomar, secretària general de CCOO a les comarques del Vinalopó i el Baix Segura, comenta que al consell d'Inditex, de què el seu sindicat forma part, es va tractar aquesta qüestió i es va parlar de la creació d'entre 200 i 500 llocs de treball directes, als quals podrien sumar-se uns altres tants d'indirectes que equivaldrien al resultat total de mil nous llocs de treball suggerits per l'empresa. Palomar destaca la qualitat de l'ocupació que ofereix Tempe, en tant que "crea ocupació estable i, a més, permet la representació sindical", un fet que no és tan habitual en uns altres sectors industrials, on la creació d'ocupació no va acompanyada d'una estabilitat laboral.

Elx, situada al mapa mundial pels seus dos Patrimonis de la Humanitat -el Palmerar i el Misteri- és també capital d'un sector econòmic, el del calcer, que ha superat tots els entrebancs possibles des que es va instaurar en aquesta ciutat del sud valencià dues dècades abans del segle XX. Un altre exemple de tradició perfectament adaptada als nous temps. I una peça clau de l'engranatge que ha de conduir cap a la recuperació econòmica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario